The Cathouse vzw

Waar het aangenaam vertoeven is...

4.Olijfolie Proefavond


Niet minder dan Ann Vansteenkiste, die we kennen van de fantastische thee-avond vorig jaar, kwam je nu alles vertellen over olijfolie, het vloeibare goud. Ze vertelde je het verhaal van deze 'gouden drank'. Olijfolie wordt sinds eeuwen gebruikt in de mediterrane keuken, maar ook als medicijn en schoonheidsproduct heeft het zijn strepen verdiend.


In deze lezing vernam je alles over de geschiedenis, de samenstelling, het gebruik en het bewaren van olijfolie.


Deze proefavond paste helemaal in het kader van het thema van de Week van de Smaak: gezond eten.


Wie is Ann Vansteenkiste? Na mijn opleiding regentaat huishoudkunde heb ik allerlei jobs gedaan met een waaier aandisciplines van lerares tot zelfstandige. Maar voeding is steeds belangrijk voor mij geweest. Ikheb me bijgeschoold in dieet-, vegetarische en ecologische keuken. Ik gaf o.a. kooklessenvoor kinderen, tieners en volwassenen in gezonde voeding alsook de lessen voedingsleer,voedselhygiëne en drankenkennis in de hotelschool Ter Duinen te Koksijde. Momenteel geefik enkel lezingen omtrent gezonde voeding en thee. En ben ik omtrent deze thema’sgastspreker in verschillende hotelscholen. Er is veel werk want er bestaan heel watmisverstanden omtrent gezonde voeding!Later heb ik de studies voor herborist en aromatherapeut afgewerkt. Als eindwerk schreef ikeen lijvig boek over de Camellia sinenis of de Chinese theeplant. Drie jaar bestudeerde ik demedicinale eigenschappen van thee. Het resultaat is een volledig wetenschappelijk onderlegdwerk in samenwerking met apotheker klinisch bioloog Johan Debrabandere. Op vraag van hetDavidsfonds vereenvoudigde ik het werk tot een aangenaam leesbaar boek dat op 15 mei2010 als ‘De Stille Kracht van Thee’ gepubliceerd werd. Na 5 maanden waren alle 4200exemplaren reeds verkocht en werd een 2de druk ingezet. In december 2010 werd het boekverkozen als beste boek door de Gourmand Cookbook Awards. De uitreiking hiervoor is inmaart 2011 te Parijs. Een Franse en Poolse vertaling is onderweg.


3.Wijndegustatie Ronde van Spanje

The Cathouse vzw organiseerde een Ronde van Spanje, niet met de fiets maar met een glas in de ene hand en een bijpassend hapje in de andere hand.


Er werden tien wijnen (3 witte en 7 rode) voorzien, die jullie op rondreis doorheen Spanje namen. Dit gebeurde opbouwend, zowel qua streek als qua cepages. Er werd tenslotte afgerond met een topper. Tussen elke wijn gaf de heer Guy Vankeerberghen een deskundige uitleg over de wijn. Tijdens de degustatie werd er water en kleine droge broodjes om het palet te zuiveren. Vlak na de degustatie werd er rondgegaan met overheerlijke The Cathouse-tapas en kan er nog gezellig nagepraat worden.


Guy Vankeerberghen heeft zijn hart verloren aan Spanje en is de uitbater van de wijnhandel Sacacorchos. Heel het assortiment van deze wijnhandel is Spaans. Alle appellaties zijn vertegenwoordigd en de selectie van domeinen is zeer uitgebreid: meer dan 1.200 referenties, en permanent 50.000 flessen in voorraad. Hij kent Spanje dan ook door en door en is er al meer dan 20 jaar mee bezig. Alles begon toen de ouders van Guy in Spanje gingen wonen. Sindsdien gaat hij jaarlijks regelmatig naar Spanje om wijnen te ontdekken en te proeven. Geen enkele wijn wordt ingevoerd zonder dat hij vooraf geproefd en gekeurd werd.


Sacacorchos (wat in het Spaans "kurkentrekker" betekent) heeft het de wijnliefhebber ook makkelijk gemaakt om wijnen aan te kopen. Naast zijn specialisatie en kennis van wijnland Spanje, gaat Sacacorchos ook prat op zijn niveau van service. Inderdaad, The Cathouse heeft deze wijnhandelaar leren kennen toen ze op zoek was naar een welbepaalde wijn die ze in Spanje had gedronken. Na contact genomen te hebben met de finca waar de wijn vandaan kwam, werden we doorverwezen naar Guy. De vriendelijkheid, sympathie en vakkundigheid waarmee The Cathouse onthaald werd, zorgde voor een joviale en toffe relatie tussen beiden.


Guy maakte dan ook een uitzondering voor The Cathouse om deze wijndegustatie hier te organiseren. Het werd een gezellige, lekkere en leerrijke avond!


2.GinTasting

Gin is bezig aan een succesvolle ‘comeback’. Deze gedistilleerde drank die wereldwijd een renaissance doormaakt, wordt ook in België steeds populairder. Hoe wordt gin gemaakt? Welke zijn de klassieke cocktails? Niet alleen krijg je het verhaal van gin in een notendop op The Cathouse ginavond, maar je proeftde ook verschillende soorten gin. Eerst werden de gin toppers binnen het London Dry segment geproefd en vergeleken met dagdagelijkse gins. Daarna kreeg je een gin degustatie met enkele kwaliteitsvolle maar iets specialere gins die afwijken van de gangbare norm zoals een Hendrick’s en Monkey 47 te proeven. Natuurlijk werd er niet alleen geproefd. Je werd geïnformeerd over de smakenpallet, de distillatietypes, de cocktailcombinaties, enz. Als afsluiter werd er ook nog uitgelegd hoe je zelf de gincocktail bij uitstek kan maken en mocht je met je favoriete gin van de avond jouw onverbeterlijke en ultieme Gin & Tonic maken. Dit alles wordt met enkele bijpassende The Cathousehapjes ondersteund, zodat de verschillende ginsmaken nog beter tot hun recht komen.


1.TheeHappening

Thee is sterk in opmars. Na een (te) lange periode, waarin druipende theezakjes in asbakken het gezicht van onze theecultuur bepaalden, krijgt thee eindelijk de aandacht die hij verdient. Traditionele theespecialiteiten uit India, China, Japan, Ceylon, Indonesië en Taiwan vinden langzaam maar zeker hun weg naar de betere hotels, exclusieve restaurants en stijlvolle tearooms. Thee is ongetwijfeld de meest populaire drank ter wereld, met de langste en rijkste geschiedenis. Achter een kopje thee schuilt een hele cultuur. De Japanners maken er een uitgebreide spirituele ceremonie van, terwijl de Russen zich rond de samowar scharen om er gezellig bij te praten. India is ’s werelds grootste theeleverancier, maar het is in China dat 2727 voor Christus de eerste theeblaadjes in het kokende water van keizer Shen Nun vielen en de thee ontstond. Niet minder dan theemeester Ann Vansteenkiste (herboriste, aromatherapeute en theesommelier) vertelt jullie alles over thee doorheen een boeiende reis van 5000 jaar theecultuur: het verschil tussen thee en infusie, de legendes rond thee, de geschiedenis van de thee, hoe thee in Europa terechtkwam, de soorten, indelingen, rituelen, gezondheidsaspecten, …De deelnemers krijgen 5 soorten thee te proeven (witte, groene, rode, zwarte en een mengeling) waarbij The Cathouse een bijpassend hapje serveert.