The Cathouse vzw

Waar het aangenaam vertoeven is...

De Week van de Smaak 2015

Week van de Smaak, editie 2015, tussent 12 en 22 november

zal The Cathouse ook dit jaar deelnemen!. Voor The Cathouse wordt dit de 6 de deelname. Het thema dit jaar is: ' Vergeten?'.

De Week van de Smaak is een tiendaags publieksevenement in november rond smaak en eetcultuur en vindt plaats over heel Vlaanderen en Brussel. Deelnemers (lokale besturen, sociaal-culturele verenigingen, buurtcomités, bibliotheken, scholen, restaurants...) organiseren tijdens de Week van de Smaak activiteiten die te maken hebben met het thema. Oude recepten met een nieuwe invulling, ambachten die herleven, nieuwe eetconcepten met een knipoog naar de geschiedenis, kennis die van generatie op generatie wordt doorgegeven…ze krijgen allemaal hun plaats in aanloop naar en tijdens de Week van de Smaak.

Eten wat de pot schaft, het klinkt zo eenvoudig. Maar tradities en gewoontes, die komen ergens vandaan én evolueren met ons mee. Nog een portie inspiratie om niet te vergeten…en The Cathouse doet mee met een geurige en kruidige workshop Speculaas, de nieuwe hype van een aloud product. Je vindt het overal: in pastavorm, verkruimeld in desserten, zoals tiramisu of zelfs roomijs, je kunt het niet beter bedenken. Zelfs Filliers lanceerde speculaasjenever! En toch kennen de meesten onder ons speculaas sinds de kindertijd. Elk jaar bracht de Sint wel zo’n speculaas ventje of vent, naargelang de portemonnee! De laatste decennia is het echter normaal geworden om het hele jaar door speculaas te eten. Speculaasjes hebben altijd een afbeelding. Dat hoort bij het idee van speculaas. Waarom is dat eigenlijk zo? Wat zijn speculaaskruiden? De geschiedenis van speculaas vertelt veel over de geschiedenis van de wereld. De Germanen, de Roomse kerk, de VOC, veel belangrijke spelers uit de wereldgeschiedenis hebben hun stempel gedrukt op de ontwikkeling van het speculaasje. Niet te vergeten de bakkers, met hun geheime receptuur. Niemand mocht weten dat ze het deeg drie maanden lieten rijpen en wat de verhoudingen waren van de kruiden die in dit tot op de dag van vandaag veelgeprezen koekje zitten. Redenen genoeg dus voor The Cathouse, die graag met kruiden werkt, om een

    

Ø  ‘Workshop Speculaas’ te organiseren op zaterdag 14 november 2015 tussen 15u en 18u en jullie de geheimen van het beeldig koekje te vertellen en jullie eigen speculaas te leren maken tegen de feestdagen! Verwacht je dus weer op de originele bijdrage van The Cathouse dit jaar. 

De Week van de Smaak 2014

Week van de Smaak, editie 2014, tussen 13 tot 23 november

The Cathouse neemt ook dit jaar deel!

En dit doet ze met 2 activiteiten:

Ø  Op zondag 16 november om 20u: een najaarsproefavond over olijfolie. Hier wordt de link gelegd met het thema van de Week van de Smaak: ‘duurzame verbeelding’, waarbij olijfolie als natuurlijk product goed voor de gezondheid is en voor duurzaamheid in de keuken zorgt. Olijfolie, en vooral de extra vierge olijfolie, bevat een groot aantal structureel heterogene bestanddelen, in zeer kleine concentraties. Deze zogenaamde minder belangrijke bestanddelen omvatten vitamines zoals tocoferol (vitamine E), fenolen, koolwaterstoffen, sterolen en smaakdragers. Deze stoffen zorgen voor de unieke smaak en geur van de olie en verhogen de duurzaamheid ervan. Tevens zijn zij goed voor de gezondheid door hun preventieve werking op schadelijke of ongezonde processen, zoals oxygeen radicaal opgewekte oxidatie van vetten. Op grond daarvan is de aanwezigheid van deze bestanddelen in olijfolie, met daarbij de gunstige vetzurensamenstelling, een extra reden om olijfolie aan te bevelen als een belangrijke bron van vet in ons dagelijks dieet. 

Ø  Op vrijdag 21 & zaterdag 22 november met een Poppy Menu. De link naar de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog en naar de hongersnood die ons land trof tussen 1914 en 1918 mag ook deze maand niet ontbreken.. Dat koken tijdens de oorlogsjaren geen vanzelfsprekendheid was, kunnen we ons wel inbeelden. Achter de linies voerden burgers dag in en uit een voedselstrijd om te kunnen overleven. Veelal waren de benodigde ingrediënten niet voorradig of werden ze aan woekerprijzen verkocht. Voedselschaarste, de zwarte markt, rantsoenering, plundering ....was het gevolg. Het menu is samengesteld uit natuurlijke producten van bij ons.

Ø  Voor The Cathouse wordt dit de 5de deelname. Het thema dit jaar is: ' De Duurzame Verbeelding'. De Duurzame Verbeelding is een verzameling initiatieven, ideeën en tips rond duurzaam eten. Want hoewel duurzaamheid vandaag alomtegenwoordig lijkt, blijft het vaak een ongrijpbaar en onpersoonlijk begrip. Door organisaties, mensen en initiatieven in beeld te brengen die bezig zijn met duurzame voeding, wil de Week van de Smaak duurzame voeding mee een gezicht geven.

Met duurzaamheid verwijzen wij naar alle aspecten (van eten) die te maken hebben met bewustwording, met zorg dragen voor ons eten en de manier waarop we ermee omgaan.

Verbeelding verwijst naar het in beeld brengen, maar evengoed naar creativiteit en inventiviteit.

Twee elementen die met The Cathouse nauw verbonden zijn: met veel creativiteit en verbeelding zorgt The Cathouse er telkens voor dat jullie op vrijdagavond kunnen genieten van een lekker, creatief en met zorg klaargemaakte gerechten.

Helemaal in het kader van de The Cathousementaliteit! Zo zijn in The Cathouse doggy bags wekelijkse kost! Krijg je je bord niet op, dan wordt hetgeen je niet meer op kreeg netjes in een doggy bag gedaan, zodat je de dag daarop nog van het lekkere The Cathouse eten kunt nagenieten.

Zoals jullie al weten, zorgt The Cathouse ook dit jaar voor een originele bijdrage tijdens de Week van de Smaak.

Olijfolie Proefavond op 

Zondag 16 november 2014 om 20u

Waar?

Muggenberglei 230 te 2100 Deurne

Wat?

Programma:

Niet minder dan Ann Vansteenkiste, die we kennen van de fantastische thee-avond vorig jaar, komt je nu alles vertellen over olijfolie, het vloeibare goud. Ze vertelt je het verhaal van deze 'gouden drank'. Olijfolie wordt sinds eeuwen gebruikt in de mediterrane keuken, maar ook als medicijn en schoonheidsproduct heeft het zijn strepen verdiend.

In deze lezing verneem je alles over de geschiedenis, de samenstelling, het gebruik en het bewaren van olijfolie.

Na de theorie komt de praktijk. Olijfolie proeven is zoals wijn beoordelen. Eerst snuif je de aroma’s om daarna de smaken te ontdekken van fris fruitig tot pikant of bitter. Elke olijfolie heeft zo zijn eigen specifieke kenmerken.

Aan jou om ze te ontdekken...

We proeven een 8 tal die door topchefs gebruikt worden, om de verschillende smaken en toepassingen te leren kennen.

Breng de fles olijfolie uit je eigen keuken mee om te proeven, te vergelijken en samen wat op het etiket staat te analyseren.

Deze proefavond past helemaal in het kader van het thema van de Week van de Smaak: gezond eten. 

Wie is Ann Vansteenkiste?Na mijn opleiding regentaat huishoudkunde heb ik allerlei jobs gedaan met een waaier aandisciplines van lerares tot zelfstandige. Maar voeding is steeds belangrijk voor mij geweest. Ikheb me bijgeschoold in dieet-, vegetarische en ecologische keuken. Ik gaf o.a. kooklessenvoor kinderen, tieners en volwassenen in gezonde voeding alsook de lessen voedingsleer,voedselhygiëne en drankenkennis in de hotelschool Ter Duinen te Koksijde. Momenteel geefik enkel lezingen omtrent gezonde voeding en thee. En ben ik omtrent deze thema’sgastspreker in verschillende hotelscholen. Er is veel werk want er bestaan heel watmisverstanden omtrent gezonde voeding!Later heb ik de studies voor herborist en aromatherapeut afgewerkt. Als eindwerk schreef ikeen lijvig boek over de Camellia sinenis of de Chinese theeplant. Drie jaar bestudeerde ik demedicinale eigenschappen van thee. Het resultaat is een volledig wetenschappelijk onderlegdwerk in samenwerking met apotheker klinisch bioloog Johan Debrabandere. Op vraag van hetDavidsfonds vereenvoudigde ik het werk tot een aangenaam leesbaar boek dat op 15 mei2010 als ‘De Stille Kracht van Thee’ gepubliceerd werd. Na 5 maanden waren alle 4200exemplaren reeds verkocht en werd een 2de druk ingezet. In december 2010 werd het boekverkozen als beste boek door de Gourmand Cookbook Awards. De uitreiking hiervoor is inmaart 2011 te Parijs. Een Franse en Poolse vertaling is onderweg.

Prijs:

€28 per persoon voor de lezing, het proeven en de syllabus.

Inschrijven kan telefonisch op het nummer 0473 66 48 66 of elektronisch op het mailadres

thecathouse228@hotmail.com  Of  info@thecathouse.be

De Week van de Smaak 2013

 

The Cathouse organiseert twee unieke proefavonden rond ‘Thee & Gin’, in het kader van de Week van de Smaak onder het thema 'Water & Vuur".   

Proefavond 1: THEEHAPPENING :zaterdag 16 november 2013 om 19u30.

Het was een reuze avond waarvan we allen genoten hebben.

Ann Vansteenkiste heeft ons alle geheimen van de thee onthuld met een enorm enthousiasme. Ze heeft ons op positieve wijze weten te bekoren om met grote interesse van ons kopje thee te genieten.

 De prijslijst van haar thee en accessoires kunnen jullie hier openen.

De bestellingen die jullie nu of in de toekomst wensen te maken, gebeuren via The Cathouse. Op die manier heeft Ann een centralisatiepunt waar ze het bestelde gemakkelijk kan leveren. Zodra het geleverd is, brengt The Cathouse jullie op de hoogte en hoeven jullie het enkel te komen halen in The Cathouse of we brengen het wel even tot bij jullie.

Ann Vansteenkiste kwam ook in het nieuws op VTM

“Tea should be made with the heart,

not with the hand.

Make without making it,

in the stillness of your mind.”       

Qian Lixiu

                                 Hoe verliep onze eerste degustatieavond?

                     Theesommelier Ann Vansteenkiste onthult alle geheimen van de thee.

Thee is sterk in opmars. Na een (te) lange periode, waarin druipende theezakjes in asbakken het gezicht van onze theecultuur bepaalden, krijgt thee eindelijk de aandacht die hij verdient. Traditionele theespecialiteiten uit India, China, Japan, Ceylon, Indonesië en Taiwan vinden langzaam maar zeker hun weg naar de betere hotels, exclusieve restaurants en stijlvolle tearooms. Thee is ongetwijfeld de meest populaire drank ter wereld, met de langste en rijkste geschiedenis. Achter een kopje thee schuilt een hele cultuur. De Japanners maken er een uitgebreide spirituele ceremonie van, terwijl de Russen zich rond de samowar scharen om er gezellig bij te praten. India is ’s werelds grootste theeleverancier, maar het is in China dat 2727 voor Christus de eerste theeblaadjes in het kokende water van keizer Shen Nun vielen en de thee ontstond.

Niet minder dan theemeester Ann Vansteenkiste (herboriste, aromatherapeute en theesommelier) vertelt jullie vanavond alles over thee doorheen een boeiende reis van 5000 jaar theecultuur: het verschil tussen thee en infusie, de legendes rond thee, de geschiedenis van de thee, hoe thee in Europa terechtkwam, de soorten, indelingen, rituelen, gezondheidsaspecten, … Ann neemt je mee doorheen de boeiende reis van 5000 jaar theecultuur. Haar boek is een verhaal weg van alle regeltjes die de Westerling zo graag aan thee op legt. Thee is te mooi en te waardevol om ingepakt te worden in grammen, graden en minuten. Thee wil vrijheid. Ann brengt een andere visie op thee zoals de Chinezen eeuwenlang weten. Hiervoor trok ze in China, Sri Lanka, … van Oost naar West door een aantal theevelden waarbij ze de confrontatie met Oosters/Westers denken duidelijk aan de lijve heeft ondervonden. Ook kwam ze tot de conclusie dat het hoog tijd is de Westerling bewust te maken voor de waarde, eerbied en gezondheid van thee. Want thee is meer dan blaadjes overgieten met (bijna) kokend water waarbij ook het verhaal van water een cruciale rol speelt. Zoals Conscience zijn volk leerde lezen, is het Ann haar missie om haar volk thee te leren drinken. Thee is voor haar een manier van ademen en genieten, een fijngevoeligheid van subtiele smaken. Het lekkerste kopje thee is met zorg, aandacht en liefde bereid en geschonken en 't liefst samen met vrienden gedronken.

Soorten thee

Wist u dat alle echte thee van één en dezelfde plant komt? Thee wordt volgens verwerkingsproces en kwaliteit onderverdeeld in vijf grote categorieën: witte, groene, gele Oolong (rode) en zwarte thee.

Witte thee wordt gemaakt van zeer kleine knopjes en blaadjes die in het vroege voorjaar worden geplukt, net voor ze opengaan. Jonge knopjes vol zilverwitte haartjes. Vanwege zijn zilverkleur wordt de thee ook wel verkocht als Pai Mu Tan, Silver Needles, Silvery Tip Pekoe, China White, White Monkey of Fujian White. Groene thee bekomt men doordat men de bladeren onmiddellijk na de pluk droogt. Alle vocht moet eruit zodat er geen oxidatie kan ontstaan. Men warmt de blaadjes heel snel op (= vuren) om dan op te rollen tot kleine bolletjes, lange naaldjes of geperst in nestjes. Daarna worden de bolletjes of naaldjes nog eens te drogen gelegd. Hierdoor behouden ze hun typische kleur, parfum en alle inhoudsstoffen. Gele thee zijn groene theeblaadjes met meestal ook het bladtopje erbij die men heel kort laat fermenteren (oxideren = bruinverkleuring). Het fermentatieproces is zo kort dat men niet van bruin- maar van ‘geel’verkleuring spreekt. Het aftreksel van deze thee is okerkleurig. Maar soms gebruiken de Chinezen gele kleurstof. Niks op tegen zolang het met natuurlijke kleurstoffen gebeurt zoals kurkuma bijvoorbeeld. Deze thee is eerder zeldzaam en komt in weinig of als enkeling in het assortiment voor.

Oolong (rode) thee komt hoofdzakelijk uit de kustgebieden van Zuid-China nl Fujian en uit Taiwan. Men laat de bladeren vaak in de zon wat verflensen. Daarna worden ze in bamboemanden licht geschud zodat de randjes licht gekneusd worden en beginnen te oxideren (bruinverkleuring) tijdens het fermentatieproces van 1,5 à 2 uur. Het fermentatieproces wordt gestopt door de blaadjes te vuren. De blaadjes krijgen een koperkleur aan de rand en zijn nog groen in het centrum van het blad en geven een kastanjeachtig parfum vrij.  Zwarte thee wordt vooral in India maar ook in China geproduceerd. De methodes en variëteiten verschillen van streek tot streek, maar het proces omvat altijd de 4 basisstappen: verflensen, rollen, fermenteren (oxideren waardoor de bruin/zwart verkleuring ontstaat), vuren, drogen.                                         

Er werden 5 soorten thee geproefd: (witte, groene, rode, zwarte en een mengeling)                      waarbij The Cathouse een bijpassend hapje serveerde.

Proefavond 2: GINTASTING: vrijdag 22 november 2013 om 19u30.

Oo tijdens deze tweede degustatieavond, de ginavond, werd er ten volle genoten in The Cathouse 

De beginnende ginliefhebbers werden wegwijs gemaakt in de verscheidenheid van gins. Gin is bezig aan een succesvolle ‘comeback’. Deze gedistilleerde drank die wereldwijd een renaissance doormaakt, wordt ook in België steeds populairder. Hoe wordt gin gemaakt? Welke zijn de klassieke cocktails? Niet alleen krijg je het verhaal van gin in een notendop op The Cathouse ginavond, maar je proeft ook verschillende soorten gin. Alle vragen werden deskundig beantwoord.

Er werden  8 verschillende proefglaasjes op een smakenpaletblad voorgeschoteld en 1  "sloe gin". Dit is een vruchtenlikeur die verkregen is door sleedoornbessen (ook sleepruimen genoemd) te macereren in gin en eventueel sleepruimensap toe te voegen. "Sloe" is een Engelse naam voor de sleedoorn (Prunus spinosa). Aan de likeur mogen natuurlijke aromastoffen toegevoegd worden, maar het alcoholgehalte van sloe gin moet minimum 25 vol % bedragen. Je wordt geïnformeerd over de smakenpallet, de distillatietypes, de cocktailcombinaties, enz. 

De verschillen in de gins werden duidelijk geproefd.

De  aanwezige ginproevers maakten een reisje doorheen de smaken en aroma’s waarmee de gins van elkaar onderscheiden worden. Eerst nipten we aan de gins puur, maar dan werd er de bijpassende tonic erbij geserveerd. The Cathouse zorgde voor enkele overheerlijke hapjes om ook de kleine honger wat te stillen en het effect van alcohol wat te bedaren.  Als kers op de taart leerden we de ‘perfect serve’  van onze favoriete gin van de avond gecombineerd met een tonic die zich het beste leende en afgewerkt met het juiste garnituur. onverbeterlijke en ultieme Gin & Tonic maken.

We proefden de volgende 8 soorten gin te proeven en 1 sloe gin: Sloe Gin, Compound Gin, Ever Gin, William Chase Orange, Hayman's Old Tom, Citadelle, Leopold Gin, Bridge Gin en  Ish.