The Cathouse vzw

Waar het aangenaam vertoeven is...

Het StreetCatFoodFestival

Elk jaar, rond eind september, organiseert The Cathouse vzw een StreetCatFoodFestival op de Muggenberglei (tussen Ravelsberg- en Basselierstraat) met muziek, lekker eten & ambiance. Zo hebben we al verschillende edities gehad. 


 Ø Ook dit jaar organiseert The Cathouse haar jaarlijkse StreetCatFoodFestival. Het wordt de 8 ste editie. Zet de datum alvast in jullie agenda:

Ø 8° StreetCatFoodFestival op

Zondag 30 september 2018!

Ø Zoals elk jaar, is de inkom gratis. Er worden weer hele lekkere pannenkoeken gemaakt, zowel zoute als zoete en natuurlijk een reuze paella. The Cathouse Ice Tea en Spaanse wijn zullen jullie dorst lessen.

Ø Dit jaar wordt de muzikale stemming gebracht worden door het

Ø Emilien Sanou 

Emilien Sanou is afkomstig uit Burkina Faso. Als stedeling ontdekte hij al vroeg de rock uit de jaren '70, speelde (bas)gitaar, maar vanaf 1978 werd de balafoon, een typisch Afrikaanse xylofoon, zijn favoriet instrument.Hij kwam naar Brussel als student in 1980: het moment dat de zwarte muziek op het Europese continent werd ‘ontdekt’.

Emilien is zanger-componist en bespeelt op een schitterende wijze percussie en balafoon (houten kalabas-xylofoon).  Hij is een enthousiaste performer die erin slaagt het publiek - letterlijk - warm te maken. Zijn optredens zijn met grote authenticiteit doordrenkt. De instrumenten die bespeeld worden, zijn door Emilien zelf gebouwd.


 

Wie zich afvraagt hoe The Cathouse zo’n paella maakt, kan alvast een kijkje nemen op volgende video! Het water zal je zo uit je mond lopen: https://www.facebook.com/motionmakersbrussels/videos/1076350369074111/

             

Met haar streetfoodconcept is The Cathouse heel inventief geweest, want streetfood is een hype geworden dat een echte opmars kent. We kunnen dus veronderstellen dat Deurne en The Cathouse al ‘avant la lettre’ een trendsetter was met haar StreetCatFoodFestival.

Wat is streetfood?

We eten steeds vaker buiten de deur. Letterlijk: buiten eten, in de open lucht. Tijdens een festival, bij een foodtruck of op de markt. De markt kennen we tegenwoordig ook steeds vaker in de overdekte vorm. Denk aan de mercados (ook Antwerpen heeft onlangs haar mercado geopend op de Groenplaats), de foodmarkets of de foodcourts.  Maar het idee blijft hetzelfde: Streetfood wordt bereid waar je bij staat en is direct klaar om te consumeren. Eten en drinken doe je meestal staand. De klassieke voorbeelden van streetfood kennen we allemaal: een zakje friet, een Vietnamese loempia, een broodje hotdog en een bakje kibbeling. Tegenwoordig vallen ook complete maaltijden onder streetfood en ligt de focus vooral op lekker en duurzaam voedsel. Dit past in de huidige trend, waarbij consumenten veel waarde hechten aan eerlijk eten, authentieke bereiding en een duidelijk verhaal. Vandaag de dag bestaat Street Food uit experimenteren en nieuwe smaken ontdekken. Deze nieuwe culinaire stijl biedt hoogwaardig eten om direct op te eten op een markt, in een park, tijdens een festival of natuurlijk om mee te nemen. Verleidelijke aroma's, fantasierijke verpakkingen en spectaculaire smaken garanderen een feest voor de zintuigen. Verse ingrediënten van over de hele wereld worden op een innovatieve en creatieve manier voorbereid en gebruikt. Een 'Weißwurst' hotdog, een forel bagel of gefrituurde Oreokoekjes - alle combinaties zijn mogelijk en niets is op voorhand uitgesloten. Zoet ontmoet zuur, romig gaat samen met knapperig...

The Cathouse doet hier zeker niet voor onder: de overheerlijke paella wordt bereid terwijl het publiek al staat of zit te genieten van een glaasje wijn, verse iced tea of lekkere zoute of zoete pannenkoeken. Het publiek krijgt een beeld van een paella in wording. De verse ingrediënten zoals kip, calamares, chorizo, tomaten, paprika’s, venusmosselen, noem maar op, volgen elkaar op om dan zoals het een lekkere stoofpot betaamt, een tijdje te sudderen. De rijst wordt dan toegevoegd en slorpt alle aroma’s en kruiden op. Een feest voor oog en tong!

 Wie er niet genoeg van krijgt op het festival, kan ook een kijkje nemen op de volgende link, waar je kunt zien hoe The Cathouse een reuze paella maakt!

https://www.facebook.com/motionmakersbrussels/videos/1076350369074111/

The Cathouse is trots op de keuken die ze serveert tijdens het festival. Het eten is bereid met veel liefde voor het gerecht. Verse ingrediënten vormen de basis, authenticiteit is het handelsmerk. Er wordt een minimaal aantal gerechten aangeboden, opgebouwd rond een bepaald thema of type keuken. Voordeel is dat The Cathouse zich focust op enkele gerechten. Je eet een snelle hap, waarbij kwaliteit aan een eerlijke prijs voorop staat!

The Cathouse serveert zeker geen junkfood, maar streetfood!

Tijdens het StreetCatFoodFestival ruilt The Cathouse haar fornuis voor een mobiele versie van haar huiskamerrestaurant . Dat doet ze met passie voor het product waarmee ze kookt. De producten worden met veel aandacht gekozen en bereid. Hoewel het StreetCatFoodFestival kleinschalig is, biedt het toch een uitgebreide keuze aan eten. Zowel de zout- als de zoetbekken komen aan hun trekken, als de vlees/viseters als de vegetariërs en evenals groot en klein.  De keuze is niet zo groot, maar  de smaken zijn gevarieerd!

De opkomst van streetfood resulteert in verrassende nieuwe foodconcepten. Vooral foodtrucks zijn populair. Oude busjes, caravans en zelfs bakfietsen en oude ambulances worden omgetoverd tot een soort openluchtrestaurant. De snackbar wordt een snackcar. Met haar panelen op autowielen tovert The Cathouse haar kraam in een grote imaginatieve foodtruck.

Wat is het StreetCatFoodFestival?

Een mengeling van festival en streetfood, georganiseerd door The Cathouse.

Streetfood & Cathouse vormen samen het StreetCatFoodFestival

Altijd vol verrassingen en open voor nieuwe ideeën, probeert The Cathouse telkens haar originele creaties te realiseren en de nieuwsgierigheid van het publiek te prikkelen met de nodige lef. Dat gebeurt ook tijdens het StreetCatFoodFestival.

   Een kijkje op de vorige edities:  StreetCatFoodFestival op 24/9/2017

Het beloofde gelukkig een zonnige dag te worden, ene zonder regen dit jaar. De eerste buren kwamen buiten om de handen uit de mouwen te steken. Met de nadarbarelen sloten ze de straat af, het podium werd ineen gestoken, de tafels werden weer in blokvorm gezet met zo’n 100 stoelen, de geelgroene tafellakens met witte stippen gaven een frisse tint aan het geheel en hier en daar nog een bloempje om het huiselijk te maken. Toen werden alle ingrediënten naar buiten gebracht: glazen, paellapannen, pannenkoekvuren, de bar, noem maar op en klaar was kees… 

Het startschot voor het 7° StreetCatFoodFestival kon gegeven worden! Het ging er allemaal heel hartelijk aan toe. Voor de medewerkers werd er ook dit jaar een lekker buffet met broodjes, toespijs, koffie, thee, enz. voorzien. Er heerste een fijne en sfeervolle ambiance, die blijven hangen is tot het afsluiten van de festiviteiten, laat op de avond. 

Lang moesten we niet wachten op enig publiek. Al vanaf 15u stroomden de mensen toe. Velen namen toch al even een kijkje in de paellapan om zich te verzekeren dat hun maag goed gevuld ging worden, zodra deze klaar was. Het water liep uit hun mond. Ondertussen vlogen de zoute en zoete pannenkoeken over de toog. Omdat de muzikale bijdrage dit jaar rembetiko was, waren er ook borden voorzien met overheerlijke mezedes. The Cathouse maakte tarama ( gezouten kuit van de kabeljauw gemengd met aardappelpuree, citroensap en olijfolie). melitzanosalata (auberginesla gepureerd met tahin, peterselie, citroen, olijfolie en yoghurt), tzaziki (Griekse yoghurt met look en komkommer), dolmas (gevulde wijnbladeren), kefthedes (lamsgehaktballetjes met ouzo, ui en munt), gigantes plaki (in de oven gebakken Griekse reuzenbonen met tomatensaus) en presenteerde al deze typische Griekse specialiteiten op een bordje met wat brood. Moeilijke namen voor eenvoudige gerechten met natuurlijke producten. Zo is de Griekse keuken. Alle ingrediënten werden met veel authenticiteit door The Cathouse gemaakt. De aanwezige Grieken beaamden dit. Gezien het mooi weer was de The Cathouse iced tea een groot succes. We vielen zelfs al zonder tegen 18u30! 

Rond 16u30 waren alle stoelen zo goed als volzet. Het publiek bleef maar genieten van de mooie muzikale tonen die Sacha en Jonathan voort brachten. Toch een minpunt. De muziekinstallatie die de Stad had geleverd, bleek stuk te zijn. Hierdoor moesten Sacha en Jonathan akoestisch spelen, waardoor een deel verloren ging voor toch een deel van het publiek. Gelukkig wist iedereen te bekoren, want velen kwamen dichter bij het podium staan. Sacha bespeelt zijn accordeon op een hele gevoelige manier en gaat elk jaar naar Kreta om er zich in de rembetikostijl te perfectioneren. Samen met Kretenzische muzikanten speelt hij dan in een taverne aan het water. De aanwezige Grieken waren in de wolken en vertelden hem hun appreciatie. 

Rembetiko is de Griekse blues dat begin van de 20e eeuw doorbrak. Het is de Griekse stadsmuziek bij uitstek en is vooral oriëntaals getint. Dit is niet zo vreemd, omdat deze veelal werd uitgevoerd door vluchtelingen uit Smyrna (het huidige İzmir). Deze vluchtelingen kwamen na de herovering van Smyrna door de Turken vooral terecht in de havensteden Thessaloniki en Athene (Piraeus). De eerste liederen gingen dan ook vooral over de verschrikkingen van het vluchtelingenbestaan. Ontheemding, eenzaamheid en het gemis van geliefden was dan ook een geliefd thema in deze hartverscheurende liederen. Rembetiko werd meestal door een groep van drie of vier personen (kompanía) uitgevoerd op de baglamas, het hakkebord (santouri) en de viool. Later, zo in de jaren twintig en dertig van de 20e eeuw, waren er in de Griekse havensteden vele tekéssen, een soort hasjtenten waar zich mensen van niet bepaald onbesproken gedrag ophielden. Het waren deze stoere macho's die ervoor zorgden dat de rembetiko een ander, minder onschuldig imago kreeg. Deze lieden, 'mangas' genoemd, bezongen de roes van de hasj en het heerlijke gevoel dat een snuif cocaïne zou geven. In het Griekenland van de jaren dertig werd dit niet op prijs gesteld. Het rechtse regime van die dagen heeft van alles geprobeerd om de 'rebetes' uit te roeien. Tekéssen werden kort en klein geslagen en de muzikanten opgepakt. Sacha speelde natuurlijk ook de rembetiko die zich na de Tweede Wereldoorlog en tijdens de Griekse Burgeroorlog had ontwikkeld, waarbij de teksten minder ruw werden, waaronder het lied 'Synnefiasmeni Kyriaki' ('bewolkte zondag') van Vasilis Tsitsanis.

 Jokke Shreurs, die erg enthousiast is over het concept van het StreetCatFoodFestival, was natuurlijk ook dit jaar van de partij.

 Het is duidelijk dat het StreetCatFoodFestival een mini muzikaal en discussieplatform vormt waar muzikanten zich thuis voelen en waar hun spontaneïteit gestimuleerd wordt. Er ontstaat dan ook na de festiviteiten, een spontaan concertje met verschillende muzikanten in The Cathouse.

The Cathouse kan besluiten dat het 7°StreetCatFoodFestival heel succesvol was met een enthousiast publiek, prachtige muziek, lekker eten en drinken en een aanwezige zon en dat dit weer een aanzet vormt om zich voor te bereiden op een 8° StreetCatFoodFestival in september volgend jaar!  

 StreetCatFoodFestival

De muzikale touch werd dit jaar gebracht door een moderne, swingende, gipsy jazz groep die in de traditie van Roma, Sinti Zigeuners en Klezmer groepen speelt. Hun repertoire en stijl is meestl gebaseerd op de akoestische kleine combo's zoals de 'Hot Club of France'

Manoir du Swing 

Het 5° StreetCatFoodFestival 

werd zeker één van de beste edities!  De latino sound van de muzikale groep Proyeccion Latina, de dynamische Latin band opgericht in 1996 te Antwerpen, gaf het festival een zwoele sfeer. 

 De sfeerfoto’s van  het 5°  StreetCatFoodFestival, dat The Cathouse in samenwerking met het district en de wijkbewoners organiseerde, liegen er niet om. Het was inderdaad een heel geslaagd festival!

Ø  Het 4° StreetCatFoodFestival met Amparo Cortes 

Met een fantastische afterparty in The Cathouse vzw             

        www.amparocortes.com


 Ø  Het 3° StreetCatFoodFestival met Sacha Van Loo & Jokke Schreurs 

Dit jaar herhaalden ze hun optreden in Den Hopsack!

ExternalVideoWidget

          Ø  Het 2° StreetCatFoodFestival met Abdelkader Zahnoun & Jokke Schreurs en voor de kleintjes Amaryllis Temmerman

  Ø  Het 1° StreetCatFoodFestival met Xia Hua & Hua Liling , Minata TRaore, Luiz Marquez & Jokke Schreurs. 

Naast het koken van streetfoor uit de 4 windrichtingen (enchillada con pollo, camarao grelhado piri piri, pastrami en gegarneerde popiah (Taiwanese pannenkoeken) werd er ook aloestische muziek uit 4 continenten gespeeld.